Elke klas heeft een mentor. Hij/zij is voor u en voor uw kind het eerste aanspreekpunt. Alle schoolgerelateerde zaken kunt u met hem/haar bespreken. De mentor heeft iedere week een lesuur, waarin hij/zij de leerlingen met raad en daad kan bijstaan.
Ondersteuning en begeleiding
Mentor
Docenten
De vakdocenten begeleiden uw kind tijdens de lessen. Als uw kind moeite heeft met een bepaald vak, dan kan hij of zij tijdens het instructie-uur (I-uur) in kleiner verband extra uitleg krijgen.
Loopbaanbegeleiders - LOB'ers / Decanen
Met de toekomst bezig zijn vinden veel leerlingen best moeilijk. Op de vraag 'Wat wil jij later worden?" kunnen maar een paar leerlingen echt goed antwoord geven. Daarom zijn onze leerlingen al vanaf de eerste klas bezig met hun toekomst. Gelukkig staan ze er niet alleen voor. Op school hebben we twee docenten Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB). De heer Van Kessel en mevrouw Hoefakker zorgen voor informatie over vervolgopleidingen en brengen open dagen van diverse vervolgopleidingen onder de aandacht. Zo helpen ze onze leerlingen een goede keuze te maken bij het samenstellen van hun vakkenpakket en hun vervolgopleiding. Natuurlijk worden ook ouders/verzorgers en vakdocenten hier uitgebreid bij betrokken.
Remedial teaching
Heeft uw kind nog wat meer ondersteuning nodig bij het leren, dan bestaat de mogelijkheid dat hij/zij voor de duur van zes tot acht aaneengesloten weken begeleiding krijgt van onze remedial teacher.
Dyslexiecoach
Heeft uw kind dyslexie of dyscalculie? Onze dyslexiecoach kan uw kind advies geven over hoe hiermee om te leren gaan. Samen zoeken ze naar de mogelijkheden. Ook is de inzet van (digitale) hulpmiddelen bespreekbaar.
Zorgcoördinator
Hebben leerlingen extra ondersteuning nodig, dan speelt de zorgcoördinator een belangrijke rol. Onze zorgcoördinatoren zijn mevrouw Van Driel en mevrouw Wallenburg. Zij hebben een coördinerende, adviserende en ondersteunende rol bij het aanbieden van extra ondersteuning. Ook kunnen ze externe deskundigheid inschakelen voor problemen die niet binnen de school kunnen worden opgelost.
Omdat we een kleine school zijn, met kleine groepen, kunnen we veel aanbieden. In ons schoolondersteuningsprofiel (SOP) vindt u uitgebreide informatie over de ondersteuning die een leerling kan krijgen. Voorbeelden hiervan zijn leer- en studiebegeleiding, hulp bij dyslexie en dyscalculie.
Een leerling die ondersteuning nodig heeft, die boven de hierboven beschreven basisondersteuning uitstijgt, kan extra hulp krijgen in de vorm van een ondersteuningsarrangement. Als het mogelijk is binnen de eigen school. Daarbij is het uitgangspunt de ondersteuningsbehoefte van de leerling.
Concreet betekent een arrangement dat een leerling tijdelijk of gedurende een heel schooljaar extra begeleiding en aandacht krijgt op een bepaald gebied. Gebieden kunnen zijn: organisatie en planning, aandacht en concentratie, sociaal-emotionele ontwikkeling, langdurige ziekte of hulp op didactisch gebied in de vorm van Remedial Teaching. Arrangementen kunnen individueel en in groepsverband aangeboden worden. De begeleider kan een docent, mentor of orthopedagoog zijn. Bij de arrangementen krijgen onze medewerkers hulp en advies van vaste ambulante begeleiders.
Om snel een indruk te krijgen van de mogelijkheden kunt u de samenvatting van het SOP lezen.
SOVA-training, faalangstreductietraining
Bij sociaal-emotionele problemenorganiseren we met enige regelmaat trainingen in groepsverband.
Samenwerkingsverband passend onderwijs
Onze school is aangesloten bij het Samenwerkingsverband Zuidoost Utrecht. In dit samenwerkingsverband werken de reguliere VO-scholen en scholen voor speciaal voortgezet onderwijs en praktijkonderwijs in een regio samen. Ze maken afspraken over wat de basisondersteuning van de scholen is. Daarnaast maken ze afspraken over hoe zij extra ondersteuning voor kinderen regelen en hoe het beschikbare geld hiervoor wordt ingezet en verdeeld. Het Samenwerkingsverband werkt samen met partners (waaronder de gemeenten, de centra voor jeugd en gezin en de samenwerkingsverbanden binnen de Utrechtse regio’s) als het nodig is om extra ontwikkelings- en gezinsondersteuning te realiseren voor deze leerlingen en het gezin waartoe zij behoren.
Voor meer informatie over passend onderwijs en het ondersteuningsaanbod binnen ons samenwerkingsverband, kunt u ook terecht op de website van het Samenwerkingsverband Zuidoost Utrecht.
Voor ouders is er daarnaast een apart steunpunt: het Ouder- en Jeugdsteunpunt Zuidoost-Utrecht.
Ouder- en Jeugdsteunpunt Zuidoost-Utrecht SWV ZOU
Het Ouder- en Jeugdsteunpunt is er speciaal voor ouders, verzorgers, en leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs die ondersteuning of begeleiding nodig hebben. Elk kind is uniek en soms is extra ondersteuning nodig om het onderwijs zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoeften van de leerling. Het Steunpunt Zuidoost Utrecht werkt in de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist.
Wat doet het Ouder- en Jeugdsteunpunt?
Het Ouder- en Jeugdsteunpunt helpt ouders, verzorgers, en leerlingen bij vragen over:
- Passend onderwijs: Informatie over de ondersteuning die scholen bieden aan leerlingen met speciale behoeften.
- Ondersteuningsmogelijkheden: Uitleg over welke vormen van extra begeleiding en zorg er binnen het samenwerkingsverband beschikbaar zijn.
- Toegang tot hulp: Ondersteuning bij het vinden van de juiste hulp binnen en buiten school, zoals samenwerking met jeugdhulp en zorginstanties.
- Overgang naar andere vormen van onderwijs: Advies over doorstroommogelijkheden naar bijvoorbeeld het speciaal onderwijs (SO) of het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) voor leerlingen die specifieke begeleiding nodig hebben.
Wie kan terecht bij het Ouder- en Jeugdsteunpunt?
Het steunpunt is er voor ouders, verzorgers, én jongeren die zelf vragen hebben over hun ondersteuning binnen school. Ook als er zorgen zijn over de sociaal-emotionele ontwikkeling, motivatie, of het welzijn van een leerling, kunt u bij hen terecht voor advies en begeleiding.
Hoe werkt het?
- Contact opnemen: U kunt telefonisch, via e-mail of het contactformulier op de website contact opnemen met het Ouder- en Jeugdsteunpunt.
- Gesprek en Advies: Uw vragen of zorgen worden met u besproken. Vervolgens bieden ze advies of denken ze mee over de beste stappen om de juiste ondersteuning te regelen.
- Ondersteuning op maat: Waar nodig verwijst het Steunpunt u door naar passende ondersteuning binnen het samenwerkingsverband of naar externe hulporganisaties die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en het welzijn van de leerling.
De Contactgegevens van Ouder- en Jeugdsteunpunt Zuidoost Utrecht
Vragen of meer informatie?
Heeft u vragen of wilt u meer informatie over één van deze vormen van ondersteuning? Neem dan contact op met de mentor van uw kind of bel 088 020 5500.