Boom symbool voor start van Het Groene Lyceum

Date

Aftrap HGL door leerlingen en directie Aeres VMBO & MBO Leeuwarden

De nieuwe leerweg HGL (Het Groene Lyceum) is op 4 september officieel van start gegaan. Een prachtige boom, afkomstig van de Floriade, is door 14 kersverse eerstejaars HGL-leerlingen geplant. In het bijzijn van diverse HGL-docenten en de twee locatie-directeuren van Aeres VMBO & MBO Leeuwarden is de HGL-boom aan de voorzijde van onze school geplaatst.

Deze 'HGL boom' staat symbool voor de start van de nieuwe leerroute op onze school en voor ons groeiende groene onderwijs. Het planten ervan luidt een nieuw begin in voor de leerlingen van onze groene school. De locatie-directeuren van Aeres VMBO Leeuwarden (Marga Schmit) en van Aeres MBO Leeuwarden (Jans Helmers) hielden een korte toespraak.

Beluister hier het interview (vanaf minuut 48) dat Marga Schmit vooraf had met Omrop Fryslân.


Waarom HGL?

Er zijn een aantal kenmerken die deze leerweg bijzonder maken:

  • HGL is een samenwerking tussen Aeres VMBO Leeuwarden en Aeres MBO Leeuwarden
  • Geschikt voor leerlingen die gt-tl/havo-advies hebben en graag praktisch bezig zijn (doeners)
  • De leerlingen volgen in Leeuwarden een praktische route van 6 jaar, waarbij ze een vmbo-tl- en een mbo-diploma (niveau 4) halen
  • De theorie wordt meteen in de praktijk en in het bedrijfsleven toegepast
  • Onderzoekend leren en werken in projectgroepen wordt gestimuleerd
  • Eenvoudig doorstromen naar het hbo (zowel binnen als buiten de groene sector)

Over Het Groene Lyceum

HGL is een praktische leerroute voor leerlingen met vmbo tl advies, gt-tl/havo advies of hoger. De leerweg is erkend door het Ministerie van Onderwijs. HGL leerlingen willen uitgedaagd worden en veel praktisch bezig willen zijn. Ze kunnen gemakkelijk leren en hebben feeling met de groene omgeving, de natuur en voeding. De opleiding duurt 6 jaar en leerlingen behalen dan het vmbo-tl diploma en een mbo-diploma niveau 4. Hiermee kunnen leerlingen alle kanten op, van een baan in het bedrijfsleven tot een opleiding op het hbo.

Aeres VMBO & MBO Leeuwarden

Aeres VMBO Leeuwarden is een centraal gelegen school in Leeuwarden. Deze vmboschool verzorgt een breed onderwijsaanbod binnen de leerwegen bb, kb, gl, tl en HGL. Op Aeres VMBO Leeuwarden volgen ruim 500 leerlingen het profielvak Groen, waarbij natuur en milieu, gezonde voeding en duurzame keuzes centraal staan. Het belang van de toekomst wordt benadrukt en leerlingen maken kennis met alles wat groeit en bloeit. De ruim 80 docenten en medewerkers stimuleren en motiveren leerlingen om het beste uit zichzelf te halen.

Aeres MBO Leeuwarden biedt 62 mbo-opleidingen aan, van niveau 1 t/m niveau 4, midden in de hoofdstad van Friesland. Studenten leren om oplossingen te zoeken voor de uitdagingen van deze tijd, waarbij zij bijdragen aan een gezonde bodem en rijk voedsel, schoon water, het welbevinden van natuur, mens, dier en leefomgeving en een circulaire leefomgeving. De studenten leren om wendbaar, weerbaar en inclusief te zijn. Door samen te werken met bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties, doen de mbo-studenten veel praktijkervaring op.