Dag van de Duurzaamheid 2024

Date

10 oktober is De Dag van de Duurzaamheid. Een belangrijke dag voor Aeres VMBO Almere, waarin veel aandacht wordt besteed aan duurzaamheid. Op deze dag maken de leerlingen kennis met verschillende duurzaamheidsvraagstukken. De leerlingen volgen op deze dag workshops onder andere over de 7 werelden, het insectenhotel, bijenwasdoeken, NL zwerfafval en nog veel meer. Ook begint de aftrap van de schoolkantine challenge, gevierd met de gezonde snack voor de leerlingen van onze school en hier willen we in het bijzonder aandacht aan schenken. ​

Dag van de Duurzaamheid

Schoolkantine challenge
Jong Leren Eten organiseert voor de 4e keer de Schoolkantine Challenge. Alle leerlingen van het voortgezet onderwijs in Flevoland worden komende maanden uitgedaagd om een lekkere, gezonde en betaalbare kantinesnack te bedenken. De feestelijke aftrap van de challenge vond plaats op de Dag van de Duurzaamheid voor het Onderwijs bij de winnende school van vorige jaar namelijk Aeres VMBO Almere. Alle leerlingen kregen in hun pauze een volkoren falafel pitabroodje geserveerd door lokale cateraar Falafel & Zo uit Oosterwold.


De challenge

Leerlingen en studenten kunnen tot 21 februari 2025 hun ideeën indienen via de website van Jong Leren Eten. De inzendingen worden door een vakkundige jury beoordeeld en de winnaars worden op de Dag van de Gezonde Schoolkantine op 20 maart 2025 bekend gemaakt. Zij krijgen een kook-workshop aangeboden waarin ze samen met een kok hun unieke kantinesnack gaan bereiden voor de schoolkantine. Jong Leren Eten stimuleert dat de kantinebeheerder op school vanaf het begin betrokken wordt bij de challenge.

Vorig schooljaar hebben 2 leerlingen van Aeres VMBO Almeremet hun Volkoren Falafel Pita broodje de challenge gewonnen. Vandaag tijdens de lancering van de nieuwe challenge krijgen alle leerlingen op school de kans deze gezonde, duurzame snack te proeven.


Bewustzijn onder jongeren

Voor iedere school is het een uitdaging: een kantine met een gezond aanbod van eet- en drinkwaren, zodat leerlingen en studenten niet massaal op jacht gaan naar ongezonde snacks buiten school. Ook onder jongeren groeit het bewustzijn hoe belangrijk gezondheid is en dat gezonde voeding hierin een cruciale rol speelt. Daarom is het tijd om de jongeren meer aan het roer te zetten van hun eigen schoolkantine.


Het ontstaan van de challenge


Deze Schoolkantine Challenge is tot stand gekomen dankzij het programma Jong Leren Eten en wordt voor de derde keer georganiseerd. De Schoolkantine Challenge in Flevoland wordt georganiseerd door een JLE-makelaar bij GGD Flevoland en Aeres Hogeschool Almere. Vorig jaar deden er 50 groepjes Flevolandse leerlingen mee.

Voor meer informatie ga naar: www.jonglereneten.nl/schoolkantinechallenge